Brambory jsou nedílnou součástí našeho běžného jídelníčku. Jsou levným a přitom bohatým zdrojem vitaminu C. Obsahují také vitamin A a především škrob a sacharidy. Z minerálních látek obsahují zejména draslík a hořčík. Jsou lehce stravitelné, neobsahují tuk a téměř žádné bílkoviny. Brambory můžeme vařit, dusit, péct, zapékat, či smažit.


# Vaříme-li zdravé oloupané brambory, nevyléváme vývar, do něhož přešla část vitamínů a něco nerostných látek. Použijeme ho místo vody k přípravě omáček, polévek a pod. Vývar ze starých brambor, zejména v době klíčení na jaře však raději vylijeme!

# Pro zvýraznění chuti brambor používáme při vaření špetky kmínu. Nové brambory chuťově zvýrazní i snítka petržele. Ke starším přídáme natě aromatických zelenin (např. celeru).

# Množství vody na vaření ovlivňuje také chutnost vařených brambor. Dáváme jen tolik vody, aby byly brambory potopeny.

# V domácnosti s kamny slupky nevyhazujeme, ale použijeme je jako topivo. Zabraňují tvoření sazí a čistí kamna i komín.



Gránátos kocka (Maďarsko) [foto]
800 g vařených brambor ve slupce, 400 g uvařených flíčků, , 1 větší cibule , 1/2 lžičky sladké papriky , 50 g žampionů (nejsou nutné) , bazalka (není nutná) , sůl, pepř , 3 lžíce oleje na smažení

Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, žampiony, přidáme uvařené těstoviny a brambory, které jsme oloupali a nakrájeli na drobné kousky. Osolíme, okořeníme a řádně promícháme.
[top]


Chorvatský bramborový salát
brambory, olivový olej, kopr, vinný ocet, sůl, pepř

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky nejlépe přes speciální sítko. Přidáme olej, čerstvý kopr a ostatní ingredience. Vše dobře lehce promícháme a necháme vychladit.
[top]


Batak Bel Kusbara
600 g brambor, na kostičky , 4 stroužky česneku na plátky , 1 velká zelená pálivá paprika nakrájená , svazek zeleného koriandru (nebo petrželky) , šťáva z 1 citrónu podle chuti

Nejprve rozkrájíme oloupané brambory na kostičky, opláchneme, okapeme a protože je budeme smažit, tak je osušíme. Pak fritujeme v horkém oleji. Vyjmeme drátěnou naběračkou opečené brambory z oleje, ale nenecháme je příliš zhnědnout (!), restujeme je jen do světlé, slabě nahnědlé barvy. Na pánvi na troše oleje orestujeme zelenou pálivou papriku, přidáme zelený koriandr (petrželku) a vzápětí přidáme osmažené brambory a osolíme. Vše dobře promícháme a nakonec zastřikneme podle chuti citrónovou šťávou. Pokrm je hotov.
[top]


Jednoduše upečené brambory [foto]
brambory, olej, sůl, kmín

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými otvory. Přidáme olej, osolíme, případně okmínujeme a promícháme. Pak povrch stlačíme do souvislé vrstvy a pečeme pod poklicí na středním plameni 15-20 minut. Obrátíme (nemusíme) a opečeme z druhé strany. Máme-li doma málo brambor, můžeme jednu třetinu uvedeného množství nahradit nastrouhanými jablky.
Přidat můžeme strouhanou mrkev atd.
[top]


Indické brambory
1 kg brambor, 3 cibule, 70 g rýže, kari koření, mletá pálivá paprika, 1 hrst petrželky, 4 lžíce oleje, 3 dl vody, cayenský pepř, mletý pepř a sůl

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka nebo na hranolky. Rýži osmahneme na oleji, přidáme jemně nakrájenou cibuli, krátce osmažíme, zalijeme vodou, okořeníme, osolíme a podusíme. Do olejem vymazaného pekáčku naskládáme polovinu brambor, na ně rýži s cibulkou, nasekanou petrželku a vše zakryjeme zbytkem brambor. Potom přelijeme vodou aby bylo vše zakryté a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
[top]


Bramborová pánev se zeleninou
450 g malých brambor, sůl, pepř, 6 lžic olivového oleje, lilek, cuketa, 2 cibule, červená a zeleá papriku, oregano, 100 g oliv, 250 ml bílého vína

Brambory oloupeme a opečeme na třech lžících oleje, mírně osolíme a opepříme. Brambory vyjmeme z pánve, přidáme zbylý olej a opečeme na něm lilek a cuketu nakrájené na silnější plátky. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, papriky na silnější nudličky a spolu s brambory vložíme do pánve. Oregano a olivy přidáme do pokrmu a zalijeme vínem a trochou vody. Přikryjeme poklicí, vložíme do trouby a 10 min. pečeme při 200°C. Dle chuti osolíme a opepříme.
[top]


Francouzské brambory I.
Brambory, rostlinné máslo, sůl, kmín, olivový olej, příp. cibule, kari, sladká nebo pálivá paprika...

Uvařené (osolené a okmínované) brambory slijeme, rozšťoucháme a přidámě rostlinné máslo nebo menší množství olivového oleje.
Obměny: zpěníme cibulku a vmícháme do brambor. Přidáme kari nebo jiné indické koření. Okořeníme sladkou paprikou.
Přidat můžeme strouhanou mrkev atd.
[top]


Brambory se zelím
Brambory, sterilované zelí, sůl, kmín

Uvařené (osolené a okmínované) brambory rozšťoucháme a přidámě rostlinné máslo, trochu vody a sterilované zelí. Promícháme, podle chuti osolíme a okmínujeme. Zelí dodá bramborám svěží chuť, dodržíme-li poměr dvě třetiny brambor a jednu třetinu zelí. Podáváme jako hlavní jídlo nebo přílohu.
[top]


Bramborák
Brambory, polohrubá nebo hladká mouka, sůl, česnek, majoránka, drcený kmín, pepř (příp. kapusta)

Oloupeme půl až 1kg brambor a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, sůl, česnek, majoránku,drcený kmín a trochu pepře. Vše rozmícháme na těsto, klademe postupně na pánev v tenké vrstvě a smažíme.
[top]


Houbové bramboráky
Brambory, cibule, houby (i sušené), sůl, Vegeta, hladká mouka, česrtvá zelenina

Připravíme hustší těsto z nastrouhaných syrových brambor, nastrouhané cibule, na tuku osmažených pokrájených hub (i sušených, předem namočených), přidáme vegetu, sůl a hladkou mouku. Smažíme, osušíme v ubrousku. Podáváme se zeleninou.
[top]


Brambory v těstíčku
500g hladké mouky, 120g rostlinného másla, sůl, voda
Nádivka: 500g vyřených brambor (mohou být i z předchozího dne), sůl, koření podle chuti (výborné je kterékoli indické pikantní, např. tandori)


Z mouky, másla, soli a malého množství vody vypracujeme tuhé těsto, jenž lehce rozválíme a nakrájíme na čtverečky. Plníme nádivkou z brambor (nastrouhané na jemném struhadle) a koření, čtverečky z těsta zavřeme a okraje přitiskneme. Smažíme na oleji z obou stran. Podáváme se saláty nebo omáčkami. (ruský recept)
[top]


Bramborové karbanátky
1kg brambor, 5 lžic polohrubé mouky (nebo strouhanky), strouhanka, 3-4 lžíce rostlinného másla

Brambory uvaříme ve slané vodě do měkká, vodu slijeme a brambory umeleme v mlýnku (nebo důkladně rozšťoucháme), přidáme mouku, dobře promícháme a tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance. Krátce osmažíme na oleji z obou stran a dáme dopéci do trouby. Podáváme s omáčkami (houbovou, rajskou apod.).
[top]


Zapékané brambory I.
Brambory, olivový olej, sůl, rozmarýn

Na pekáč politý olivovým olejem naklademe na tenko nakrájené syrové brambory, posypeme solí a hojně rozmarýnem (nejlépe čerstvým). Pečeme dozlatova.
[top]


Zapékané brambory II.
Brambory, olej, sůl, česnek

Oloupané, omyté a okapané brambory nakrájíme podélně na na plátky asi 5mm silné a pečeme na mírně (nebo vůbec) omaštěném plechu, až se na změklých plátcích vytvoří zlatavá křupavá kůrčička. Pak je potřeme utřeným česnekem s olejem a solí. Podáváme se zeleninovým salátem podle sezóny.
[top]


Zelový koláč
600 g brambor, 300 g kyselého zelí, 50 g rostlinného oleje, voda, sůl

Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Pak protlačíme sítem a promícháme s kyselým zelím. Pekáč vymastíme, naplníme směsí a dáme zapéci.
[top]


Ruské bramboráky
Aby byly bramboráky pěkné, nastrouháme polovinu brambor na jemném a polovinu na hrubším struhadle. Přidáme trochu (na 2 velké brambory 1 vrchovatou lžíci) mouky, 1/4 čajové lžičky sody a sůl. Vše rychle promícháme a smažíme na dobře rozpálené pánvi. Podle potřeby doplňujeme olej. Podáváme s rajskou omáčkou.


Bramborové skoroknedlíky
Do mísy nadrobíme 4 až 5 rohlíků, na které nastrouháme 5 větších syrových brambor. Voda z brambor se do rohlíků vsákne asi za dvě hodiny (lepší je přidat také jemné ovesné vločky s trochou mouky). Pak přidáme sůl, česnek, zelenou nať a tvoříme malé knedlíčky, které vaříme 5-7 minut. Jako příloha ke knedlíkům se hodí zelí v jakékoliv podobě. Do knedlíků se může přidat také náplň.
[top]


Brambory s hráškovými lusky
300 g mladých sladkých hráškových lusků, sůl, 2 mrkve, 1 cibule, 2 lžíce rostl. másla, 100 g jáhel, 400 g raných brambor vařených den předem, pepř, po snítce bazalky, rozmarýnu , petrželky na ozdobu

1. Z omytých lusků odštípneme oba konce, odstraníme vlákna a vaříme 5 min. pod bodem varu v osolené vodě. Scedíme, zchladíme a dáme okapat.
2. Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na silné plátky. Cibuli drobně nasekáme a zpěníme na rozehřátém másle. Přidáme lusky a mrkev a opékáme 5 min.
3. Přivedeme k varu 100 ml vody, odstavíme, vsypeme jáhly a necháme 10 min. stát. Poté je nakypříme vidličkou. Brambory a jáhly přidáme k mrkvi a společně propékáme 5 min. Osolíme a opepříme. Nasekáme omytou a osušenou bazalku a rozmarýn. Brambory posypeme bylinkami a ozdobíme petrželkou.
[top]


Brambory s hráškem
1,5 dl oleje, 3 střední cibule nakrájené na plátky, 3 střední brambory, 1 lžička rozetřeného česneku, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička chilli, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžička soli, 3 dl vody, 100 g zeleného hrášku

Ve velké pánvi rozpalte olej, přidejte cibulku a osmahněte ji dozlatova. Smíchejte v misce česnek, zázvor, chilli, kukrumu, sůl. Směs koření přidejte do pánve k cibuli. Vmíchejte 1,5 dl vody, zakryjte a nechte dusit, dokud se cibule nepovaří. Zatím pokrájejte brambory, každou na šest plátků. Přidejte plátky brambor ke směsi na pánvi a za stálého míchání 5 minut smažte. Do pánve přidejte hrášek a zbylých 1,5 dl vody, přikryjte pokličkou a nechte 7-10 minut povařit. Brambory s hráškem přemístěte na talíře a podávejte.
[top]


Bramborový špíz
8 brambor, 3 cibule, 4 papriky, sójová omáčka, 3 stroužky česneku, grilovací koření, sůl, trocha hladké mouky, olej.

Brambory krátce ve slupce povaříme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na špejli navlékáme kolečka brambor a střídáme s kolečky cibule paprikou. Hotové špízy potřeme směsí, kterou jsme si vyrobili z utřeného česneku, 2 lžic sójové omáčky, oleje a grilovacího koření. Necháme odležet a před pečením lehce zasypeme hladkou moukou a dle chuti dosolíme. Můžeme péci v troubě asi 15 minut, nebo na dřevěném uhlí. Jako příloha se hodí zeleninový salát a francouzská hořčice.
[top]


Bramborový salát
Brambory, kořenová zelenina, mražený nebo konzervovaný hrášek, cibule, kyselá okurka, jablko, konzerovaná paprika,hořčice, pepř, sůl, olivový olej, sojová majonéza

Salátové brambory uvaříme ve slupce, v druhém hrnci uvaříme oškrabanou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) nakrájenou na velké kusy a hrášek. Brambory po uvaření oloupeme a krájíme na kostičky (nebo mačkáme přes kovovou síťku), nakrájíme i kořenovou zeleninu, cibuli a kyselou okurku. Salát je ještě chutnější, přidáme-li oloupané a nakrájené jablko a konzervovanou červenou papriku. Přidáme ještě lžíci hořčice a opepříme. Nakonec podle chuti osolíme a polijeme olivovým olejem. a sojovou majonézou. Pak vše důkladně promícháme a necháme přes noc odležet v přikryté nádobě.
[top]


Bramborové placky
Oloupáme den předem ve slupce uvařené brambory a jemně nastrouháme. Smícháme se solí a hladkou moukou,které dáme tolik,aby se těsto nelepilo,ale nedrolilo. Vypracujeme těsto,vyválíme tlustší placku a vykrajujeme kolečka,která smažíme na oleji či pečeme v troubě na plechu potřeném olejem nebo suché pánvi. Můžeme podávat s džemem, povidly, špenátem nebo kysaným zelím.
Obměny: po uvaření doplníme naběračkou kysaného zelí bez láku / při vaření doplníme houbami (viz také pokrmy z hub).
[top]


Bramborový guláš [foto]
Brambory, uvařené sojové kousky, cibule, olej, mouka, sladká paprika (příp. kysané zelí nebo houby), česnek

Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme sojové maso a po chvíli i na kostky nakrájené brambory, podlejeme vodou a dusíme dokud nejsou brambory hodně měkké. Poté zalijeme lžičkou mouky rozmíchanou v troše vody se solí. Dochutíme solí, kořením do guláše (paprika, chilli, pepř...) a před koncem také majoránkou a česnekem.
[top]


Řecké brambory
Brambory, citron, olivový olej, sůl, pepř, česnek, oregano

Osušíme oškrabané brambory, vložíme je zpět do nádoby, polijeme citronovou šťávou a pořádně promícháme. To je pak učiní pěkně křupavými. Poté brambory přemístíme na pekáč a zalijeme olejem, osolíme, opepříme, očesnekujeme, posypeme oreganem, vše podlijeme 1/2 sklenky vody a pečeme na středním ohni asi hodinu. Bude-li třeba, podlijeme brambory ještě během pečení.
[top]


Indické pečené brambory - Alu bhúne
700 g brambor, 40 g tuku, 1 lžička mleté kurkumy, 1 velký bobkový list, 1/2 lžičky cayenského pepře, 1/2 až 3/4 lžičky směsi koření "garam másala", 1/2 lžičky mletého pepře, 1 malá cibule, jemně nakrájená nebo 1/2 lžičky cibulové soli podle chuti

Oloupané a osušené syrové brambory nakrájíme na kousky velké 3 cm. Rozpálíme tuk a vložíme do něho brambory s kurkumou a bobkovým listem. Opékáme za stálého míchání na středním plameni 5 minut. Přidáme cibuli se solí nebo cibulovou sůl a cayenský pepř a opékáme dalších 5 minut. Posypeme směsí koření "garam masála", přidáme ještě trochu tuku a zamícháme. Přikryjeme pokličkou a ponecháme několik minut na prudkém žáru. Během této doby pánví opakovaně zatřeseme. Brambory by měly být hotovy. Ještě sejmeme pokličku a opékáme, dokud garam másala nevytvoří na povrchu křupavou kůrku. Před podáváním posypeme čerstvě mletým černým pepřem.
[top]


<<< zpět