Luštěniny jsou oblíbené v kuchyních zemí celého světa. Mnohdy tvoří základ jídelníčku pro celý rok. Snadno se totiž pěstují a i přes velkou nepřízeň počasí rostliny většinou dosahují vysokých výnosů. Kromě vysokého obsahu bílkovin mají luštěniny zanedbatelnou energetickou hodnotu a naopak obsahují vlákniny.

Hrách. boby, fazole (vyjma černých) se vaří rychleji, když je v předvečer namočíme do vody, kterou před vařením slijeme. Čočku stačí namočit na 2-3 hodiny.

Všechny luštěniny, kromě bobů, nejdříve vaříme 3-4 minuty a pak vyměníme vodu (aby se odstranily špatné látky, a předešli jsme plynatosti). Voda se vyměňuje během vaření několikrát, vždy však přiléváme jen vroucí vodu.

Vaříme je vždy na středním ohni, aby se neslepily a nenecháme je rozvařit.

Sůl dáváme, až luštěniny změknou.

[Fazole]   [Fazolové lusky dušené s rajčaty]   [Šumajzl]   [Baskické fazolky]> nové   [Ruská zapekanka]   [Zapečené fazole s cibulí]   [Fazolový guláš]   [Fazolové karbanátky /hrachové s mátou, čočkové]   [Smažené zelené fazolky]   [Konzervované fazole s tofu]   [Fazolové lusky s rajčaty]   [Zelené fazolky s česnekem a mátou]   [Řecké fazole se špagetami]   [Bretaňské fazole]   [Fazole na kari]   [Domácí dušené fazole na topince]  

[Hrách]   [Hrachová polévka táborová]   [Hrachová kaše]> nové   [Větrná Hůrka]> nové   [Hrachové karbanátky]   [Zapékaný hrách]   [Hrachovec]   [Smažené hrachové knedlíčky]   [Peas pudding]  

[Čočka]   [Čočkové kari] > nové   [Polévka z červené čočky]   [Čočka nakyselo]    [Čočka po drávidsku]    [Zapečená čočka]   [Červená čočka – Masoor Dhal]   [Pákistánská čočka se špenátem]   [Čočka s brambory]   [Čočka s brambory a rajčaty]   [Sambhar - čočka se zeleninou]   [Jihoindické čočkové placičky]   [Horký kořeněný dál]   [Mujaddarah ]   [Čočka na indický způsob]

[Cizrna]   [Brambory s cizrnou]   [Cizrna s paprikou]   [Zapékaná zelenina v cizrnovém těstě]   [Jamieho kořeněná cizrna]   [Egyptský falafel]


<<< zpět



Fazolové lusky dušené s rajčaty
500 g fazolových lusků, 3 lžíce oleje, 20 g cibule, 150 g rajčat, 1 lžička sekané petrželky, sůl, pepř

Fazolovým luskům odřízneme obě špičky lusků a odstraníme vlákna, potom je omyjeme a uvaříme v osolené vodě. Scedíme je a necháme okapat. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme oloupaná, na plátky nakrájená rajčata, vařené fazolky, osolíme, opepříme, okořeníme sekanou petrželkou a dusíme tak dlouho, až pokrm zhoustne.
[top]


Šumajzl
200g bílých fazolí, 100g kroup č.7, 100g cibule, sůl, pepř, česnek dle chuti

Zvlášť uvaříme fazole, zvlášť kroupy, které mnoho neproplachujeme vodou. Osmažíme na rostl. oleji jemně nakrájenou cibuli s plátky česneku. Vše promícháme, ochutíme solí a pepřem a zapečeme v horké troubě. Podáváme s kysaným zelím a pečivem.
[top]


Baskické fazolky
Dva balíčky mražených fazolkových lusků, velká cibule, rajský protlak popřípadě pyré, drcený chleba (2 krajíce), oregáno, olej, sůl, pepř, dva stroužky česneku.

Na (olivovém) oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme mražené zelené fazolkové lusky. Zalijeme trochou horké vody, osolíme a necháme dusit. Fazolky nesmí dušením úplně ztratit barvu. Chvíli před změknutím přidáme protlak (nemusíme šetřit), česnek a koření. Ideální hustoty pokrmu dosáhneme přidáním chlebové strouhanky. Ta jídlu dodá navinulost a pikantnost. Fazolky by měly spíš křupat, než se rozpadat. Ideální konzistence jídla se podobá omáčce. Podáváme s bramborem.
[top]


Ruská zapekanka
Luštěniny, brambory, cibule, sůl, pepř, mouka, olej, trocha strouhanky.

Odděleně uvařené luštěniny (fazole, hrách nebo čočka) a brambory smíchaná stejnými díly umeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme spolu s cibulí osmaženou na oleji. Hmotu osolíme, opepříme, přidáme trochu mouky a důkladně zamícháme. Vložíme na olejem vymazaný a strouhankou vysypaný plech, uhladíme povrch a zepečeme v horké troubě do červena. Podáváme horké, nakrájené na porce.
[top]


Zapečené fazole s cibulí (balkánský recept)
300g bílých fazolí, 700g cibule, 2 dl oleje, mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl

Fazole přebereme, propláchneme studenou vodou a dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou asi 4 cm nad fazole. Necháme aspoň 4 hodiny máčet, nejlépe přes noc. Pak je v jiné vodě přivedeme k varu a vaříme doměkka. Nakonec hrnec zchladíme studenou vodou a otevřeme ho a zcedíme fazole. Po uvaření fazolí očistíme cibuli, nakrájíme ji na kolečka a osmahneme dozlatova na oleji. Pak vmícháme lžičku mleté sladké papriky, opepříme a osolíme. Krátce osmahneme a odstavíme. Do zapékací misky klademe střídavě vrstvy fazolí a osmahlé cibule na paprice. Horní vrstva je z fazolí. Pokapeme olejem, zalijeme asi 2 dl vývaru z fazolí a zapečeme 20 minut ve troubě vyhřáté na 200°C Podáváme v zapékací misce
[top]


Fazolový guláš
300g fazolí, cibule, zeleninový bujón, bobkový list, sůl, pepř, paprika, stroužek česneku, 3 velké brambory, 1 velká mrkev.

Fazole uvaříme do měkka a scedíme. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, sůl, papriku. Podusíme, vložíme nakrájené brambory, zalijeme vodou, přidáme zel. vývarv kostce, bobkový list a vaříme do měkka. Promícháme s uvařenými fazolemi a zahustíme cibulovou jíškou nebo moukou rozkvedlanou ve vodě. Můžeme dochutit stroužkem rozetřeného česneku. Porce na talíři sypeme čerstvou cibulí nebo pórkem.
[top]


Fazolové karbanátky /hrachové s mátou, čočkové
400-500 g bílých fazolí, bílý chléb, mouka, sůl, mletý pepř, strouhanka, rostlinný olej.

V osolené vodě uvařené a vychladlé fazole umeleme na masovém strojku spolu s kousky bílého pečiva namočeného ve vodě. Přidáme mouku, sůl, pepř a hmotu důkladně promícháme a zlehka našleháme. Aby hmota zhoustla, můžeme přidat 2 lžíce strouhanky. Necháme stát 30-40 minut. Tvoříme malé karbanátky, obalujeme je ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme horké se smaženými nebo vařenými bramborami hojně sypaným koprem. Doplníme miskou ostré omáčky nebo koření.
[top]


Smažené zelené fazolky
lžíce rostlinného oleje, 400 g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených), šalotka, tři lžíce lehké sójové omáčky, špetka hnědého cukru

Duste fazolky, aby byly uvařené, ale pořád křupavé (čerstvé potřebují asi deset minut, mražené o něco míň). Na středně velkém plameni rozehřejte olej a jemně nasekejte šalotku. Pražte ji asi pět minut, pak přidejte fazole a sójovou omáčku. Aby se směs nepřipálila, musíte ji pořád míchat. Jakmile se omáčka prohřeje (asi za deset minut), přidejte na dochucení špetku hnědého cukru a pánev odstavte.
[top]


Konzervované fazole s tofu
Konzervované fazole, cibule, olej, uzené tofu, majoránka, příp. sůl.

Na tuku zpěníme cibulku a připravíme jíšku. Když je hotová, přidáme fazole bez nálevu a trochu vody a chvíli vaříme. Občas mícháme, aby se vše nepřichytilo. Nakonec přidáme na kostičky nakrájené uzené tofu a majoránku. Podle chuti dosolíme. Podáváme s chlebem nebo bramborami.
[top]


Fazolové lusky s rajčaty
700 g fazolových lusků nakrájených na půlky, 1 velké rajče oloupané a nakrájené, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 4 lžičky čerstvě rozemletého pepře, špetka asafoetidy

Rozhřejte olej a přidejte asafoetidu. Přidejte rajče a fazolové lusky. Zalijte vodou, aby byly lusky akorát ponořeny. Přidejte sůl a pepř a přiveďte k varu. Zakryjte a na mírném ohni vařte 15 minut, dokud nejsou lusky měkké. Odkryjte, zesilte plamen a vařte asi tak 3 minuty, dokud se nevyvaří přebytečná voda. Podávejte teplé nebo studené.
[top]


Zelené fazolky s česnekem a mátou
600 g čerstvých zelených fazolek (odstraňte špičky a tuhá vlákna), 3 lžíce olivového oleje, 2 baculate stroužky česneku nakrájené na tenké plátky, 1 lžíce balzamikového octa, 3 lžíce nasekané čerstvé máty, sůl, pepř

Fazolky vsypte do vařící vody a povařte jen pět až šest minut, aby zůstaly křehké. Vlijte na cedník a rychle ochlaďte pod tekoucí vodou - tím si zachovají krásně zelenou barvu. Nechte je dostatečně odkapat, případně rozložte na utěrku, aby opravdu oschly. Jestli je chcete podávat později, nasypte je do misky a potáhněte fólií. Na lžíci oleje dozlatova osmahněte česnek; může to trvat tak tři minuty. I s olejem ho přelijte do servírovací misky a nechte vychladnout. Přidejte fazolky a opatrně promíchejte. Zbývající olej, ocet, sůl, pepř a mátu prošlehejte a zálivkou přelijte fazolky s česnekem. Promíchejte.
[top]


Řecké fazole se špagetami
1,5 hrnku malých fazolí, 3-4 rajčata, 1/2 hrnku oleje, 2 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce petržele, 1 hrnek nakrájených špaget.

Fazole namočíme večer do vody, aby změkly. Druhý den je nejprve vaříme 5 minut a pak zcedíme. Poté vaříme 5 hrnků vody s rajčaty do změknutí. Na oleji necháme zpěnit česnek a petržel. Obojí přidáme do fazolí, zamícháme a přidáme nakrájené špagety. Dolijeme dostatečné množství vody na špagety a necháme vařit do změknutí špaget.
[top]


Bretaňské fazole
300g bílých fazolí, 1 větší cibule, rostlinný olej, 1 lžíce hladké mouky, 50g rajského protlaku, 4 stroužky česneku, mletý pepř, ocet, špetka cukru, sůl

Fazole přebereme, propláchneme studenou vodou a dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou asi 4 cm nad fazole. Necháme aspoň 4 hodiny máčet, nejlépe přes noc. Pak je v novée vodě přivedeme k varu, přikryjeme víkem a vaříme doměkka. Fazole scedíme a vývar opět přivedeme k varu. Po uvaření fazolí očistíme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a zpěníme na oleji. Pak vše zaprášíme moukou a krátce osmahneme (z mouky a oleje musí vzniknout kaše, pokud ne, tak přidáme olej). Nakonec zalijeme vařícím fazolovým vývarem a také přidáme rajský protlak. Vše důkladně rozmícháme a za občasného míchání na mírném plameni vaříme asi 20 minut. Do zahoustlé omáčky přidáme uvařené fazole, špetku cukru, půl lžíce octu, opepříme a odstavíme. Nakonec očistíme česnek a prolisujeme ho k fazolím a vše naposledy promícháme.
[top]


Fazole na kari
350g bar. fazolí, 1 střední cibule, olej, 2 lžíce hladké mouky, lžička kari

Fazole přebereme, propláchneme studenou vodou a namočíme aspoň na tři hodiny. V nové vodě je uvaříme v hrnci doměkka. Voda je asi 1 cm nad fazole. Až jsou fazole uvařené, tak zchladíme hrnec pod studenou vodou a poté je přeložíme do druhého hrnce a dáme opět vařit. Než začnou vařit, tak cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na oleji. Vmícháme kari, krátce osmahneme. Pak vmícháme mouku. Mouka musí tvořit kaši, jinak přidáme olej. Přidáme osmahnutou mouku s kari k vařícím fazolím, rozmícháme. Povaříme ještě 5-10 minut, často mícháme.
[top]


Domácí dušené fazole na topince
350 g předem namočených bílých fazolí , 1 cibule , 1 mrkev , 1/2 stonku řapíkatého celeru
Na rajskou omáčku: 2 lžíce olivového oleje , 2 drobně posekané šalotky , 2 rozetřené stroužky česneku , 2 lžíce červeného vinného octa , 2 lžičky moučkového cukru , 300 ml rajského protlaku , 1 vrchovatou lžíci kečupu , sůl a pepř , zel. vývar podle potřeby , 2-3 třešňová rajčata
Příloha: silnější topinka


Do hrnce dáme předem namočené bílé fazole, přidáme cibuli mrkev a řapíkatý celer. Zalijeme vodou a zvolna vaříme 2,5 hodiny. Uvařené fazole scedíme a nasypeme do rajské omáčky (viz níže) připravené zvlášť. Její hustotu můžeme upravit množstvím vývaru z fazolí a necháme vše probublávat na mírném ohni, aby fazole omáčkou nasákly. Když jsou fazole měkké, odstraníme zeleninu a ochutnáme. Když je směs moc hustá, přidáme ještě trochu vývaru z fazolí. Příprava rajské omáčky: Na přípravu rajské omáčky rozehřejeme na pánvi olivový olej, přidáme drobně rozsekanou šalotku a rozetřené stroužky česneku. Dvě minutky smažíme a pak přidáme červený vinný ocet. Zahřejeme aby se ocet trošku odpařil, pak zmírníme teplotu a přidáme moučkový cukr, rajský protlak, kečup a promícháme. Ochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu. Nakonec přidáme pokrájená malá, třešňová rajčata (nebo plátky normálních rajčat) a podáváme na silnější topince. Můžeme si vše připravit předem a pak fazole jen pak ohřát.
[top]


Hrachová polévka táborová [foto]
2 hrsti hrachu, voda, kypřící prášek do pečiva (nemusí být, pokud dáme hrášek na několik hodin nabobtnat do vody), sůl, olej, cibule, hl. mouka, polévkové koření, muškátový květ, sterilovaný hrášek, 2 housky

Hrách přebereme a propláchenem, zalijeme vodou, přidáme prášek do pečiva a uvaříme doměkka. Na oleji osmažíme nakrájenou cibulku, zasypeme moukou a zapražíme. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a povaříme. Uvařený hrách rozmixujeme nebo umeleme a zašleháme do polévky. Dochutíme solí, kořením a muškátovým květem. Podáváme se smaženým pečivem. Těsně před podáváním můžeme přidat propláchnutý sterilovaný hrášek a např. pórek.
[top]


Hrachová kaše
Hrách, 3 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, jakékoliv polévkové koření, voda, majoránka

Hrách uvaříme podle návodu. Připravíme si jíšku z oleje a mouky. Hrachovou kaši okořoníme polévkovým kořením a zahustíme jíškou. Krátce povaříme a nakonec přidáme drcenou majoránku. Podáváme s na kolečka nakrájenou a osmaženou cibulí.
[top]


Větrná Hůrka
Uvaříme hrách do měkka. Pak ho rozšťoucháme a okořeníme rozetřeným česnekem, pepřem, majoránkou a osolíme. Podáváme s kyselou okurkou.
[top]


Hrachové karbanátky
400g předvařeného hrachu, 200g trhaných krupek, 200g kysaného zelí, 200g brambor, česnek, majoránka, pepř, sůl

Zvlášť uvaříme hrách (co nejméně vody) a měkké krupky scedíme. Smícháme spolu se strouhanou bramborou a nasekaným zelím, vše dochutíme kořením podle chuti a vytvoříme kulaté karbanátky. Pečeme pozvolna na plechu a podáváme s pečivem a zeleninovým salátem.
[top]


Zapékaný hrách
200 g suchého hrachu, 200 g rýže, 4 dl zeleninového vývaru, olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl

Přebraný opláchnutý hrách namočíme na několik hodin do studené vody. Potom ho v nové vodě uvaříme do měkka a scedíme. Rýži propláchneme, zalijeme vývarem, přikryjeme a při mírné teplotě vaříme 15 minut. Na rozehřátém oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, smícháme s hrachem, rýží, prolisovaným česnekem, majoránkou a solí. Směs dáme do vymaštěné zapékací mísy a ve vyhřáté troubě zapečeme.
[top]


Hrachovec
100 g hrachu , 100 g krupek , 150 g uvařeného nebo uvařeného a osmaženého soj. masa , sůl , 1-2 stroužky česneku , majoránka , 30 g rostl.tuku , rostl.tuk na vymazání , strouhanka na vysypání plechu
Příloha: chléb


Přebraný, propláchnutý a předem namočený hrách uvaříme doměkka. Krupky propláchneme a také uvaříme doměkka. Prochladlý hrách a krupky spolu s drobně nakrájeným soj. masem promícháme. Ochutíme česnekem utřeným se solí, majoránkou a rozetřeme do pekáčku vymazaného tukem a vysypaného strouhankou. Pokapeme rozpuštěným tukem a v předehřáté troubě zapečeme.
[top]


Smažené hrachové knedlíčky
250g hrachu, 1 menší cibule, 3 stroužky česneku, mouka, drcený kmín, koriandr, olej na smažení, sůl
Přílohy: kousky rajčete, okurky, cibule


Hrách namočíme přes noc do vody a na druhý den ho v jiné vodě vaříme 15 minut, scedíme ho a pomeleme. Můžeme zahustit moukou. Očistíme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme najemno, dáme do umletého hrachu. Také česnek prolisujeme do umletého hrachu. Do hrachvé hmoty přidáme drcený kmín (1 lžičku), koriandr a osolíme Vše promícháme a lžičkou vykrajujeme noky, které smažíme na oleji do zlatova. Podáváme se zeleninovým salátem nebo omáčkou.
[top]


Peas pudding
0,5 kg zelený hrách, 2 cibule, česnek, hl. mouka, majoránka, sůl, pepř, bobkový list, sojová omáčka

Hrách dáme vařit do osolené vody. Od bodu varu vaříme asi 30 minut, dokud nebude hrách měkký. Rychle scedíme do jiné nádoby - vodu nevyléváme! Hned poté hrách nameleme ve strojku na maso. Když máme vše namleto, směs vrátíme zptáky do scezené vody a dáme vařit. Mezitím si připravíme cibulovo-česnekovou jíšku. Tu postupně přidáváme do kaše. Nakonec dochutíme solí, majoránkou a pepřem. Přidáme soj. omáčku a bobkový list. Necháme převařit.
Tip: Takto připravená hrachová kaše je vynikající a dá se jíst samotná nebo s pečivem či chlebem.
[top]


Čočkové kari
kurkuma, sůl, mléko kokosové - 5 lžic, cibule, zázvor čerstvý 50 g, čočka červená 500 g, rostl. máslo, špenát listový

Čočku probereme a zalijeme ji přes noc vodou, aby nabobtnala. Cibuli nakrájíme na proužky a česnek prolisujeme. Zázvor očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Špenát omyjeme a nakrájíme. Na másle/oleji orestujeme cibuli, česnek, kurkumu a zázvor. K orestovaným surovinám přidáme namočenou čočku, vše zalijeme mlékem a přidáme 750 ml horké vody. Dochutíme solí a necháme dusit asi 20 minut. Na konec přidáme špenát, který podusíme jen krátce.
[top]


Polévka z červené čočky [foto]
100 g červené čočky, 1,5 l vody, 50 g rostlinného tuku, 5 stroužků česneku, sůl, 1 lžička tandoori masaly, 1 lžička sladké papriky, špetka pepře, 100 g rajčat, lístky čerstvého koriandru (nemusí být), příp. kostku zel. bujónu a/nebo lžíci kvalitní soj. omáčky

Čočku uvaříme v troše vody do měkka a rozšleháme, dolijeme vodou a dále vaříme. V rozehřátém másle/oleji osmahneme česnek, přidáme sypaná koření, nakrájená rajčata oloupaná (stačí na chvíli zalít horkou vodou a slupka je dole) a lístky koriandru. Vše promícháme, vlijeme do polévky, osolíme, dochutíme a ještě chvíli povaříme.
[top]


Čočka nakyselo
250 g čočky, bobkový list, 1/2 lžičky koření karí, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky tlučeného kmínu, 1 lžička práškového cukru, citron, 2 lžíce rosl. tuku, sůl, případně 2 feferonky

Přes noc namočenou čočku uvaříme úplně doměkka s bobkovým listem, až nabude podoby husté polévky. Přidáme zázvor, citronovou šťávu a cukr a ještě necháme probublávat. Na rostl. tuku upražíme kmín a směs dodáme k čočce a osolíme. Možno obohatit nadrobno nasekanými feferonkami.
[top]


Čočka po drávidsku
250 g čočky, 250 g různé zeleniny, 4 bobkové listy, 1 lžička hořčičného semínka, 1 lžíce koření karí, 2 lžíce rostl. másla nebo oleje, sůl

Čočku rozvaříme ve vodě na kaši. Nakrájenou zeleninu uvaříme doměkka a ochutíme citronovou šťávou. Přidáme koření karí a sůl a všechno vmícháme do čočkové kaše. Zamícháme a mírně dusíme. Na másle/oleji upražíme bobkový list a hořčičné semínko a také přidáme do kaše. Podáváme s rýží.
[top]


Zapečená čočka [foto]
hrst čočky (nejlépe červené), cibule nakrájená na silnější kolečka, olej, mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl

Čočku uvaříme do měkka (červená čočka je rychleji a lépe chutná). Samostatně na pánvi osmažíme kolečka cibule, když zlátne přidáme lžičku mleté sladké papriky, pepř a necháme provonět. Brzy stáhneme z plotny. Do zapékací misky klademe střídavě vrstvy čočky a osmahlé cibule na paprice. Horní vrstva je z čočky. Pokapeme olejem, zalijeme asi 2 dl vývaruem z čočky a zapečeme 20 minut ve troubě vyhřáté na 200°C Podáváme v zapékací misce
[top]


Červená čočka – Masoor Dhal
5 porcí: 200 g omyté červené čočky, 2 – 3 papričky chilli, 3/4 l vody, 1 polévková lžíce koriandru, 1 čajová lžička pomleté kurkumy, 2 – 3 bobkové listy, 2 čajové lžičky pomletého kmínu, 3 polévkové lžíce tuku, 2 rajčata oloupaná a nakrájená, 3 utřené stroužky česneku, 1 cibule nakrájená na tenké plátky, sůl

Čočku uvařte ve velkém hrnci. Přidejte koření a rajčata. Zmírněte teplotu a společně povařte. Na tuku opečte cibuli a česnek a rozdělte na čočku. Servírujte s rýží.
[top]


Pákistánská čočka se špenátem
1/4 kg čočky, listový špenát, čerstvý koriandr, karí, kardamom, sušený koriandr, pepř, kmín, skořice, zázvor (nejlépe čerstvý), 1 cibule

Uvaříme čočku. Připravíme čerstvý či mražený listový špenát, můžeme přidat trochu česneku. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme zázvor nakrájený na plátky, ostatní koření, chvíli mícháme, pak přidáme čočku a nakonec špenát. Špenát můžeme přidat i syrový a chvíli míchat. Podáváme s bílým či celozrnným pečivem k dobrému suchému bílému vínu.
[top]


Čočka s brambory
300g čočky,200g brambor, 2 petržele, 2 pl oleje, 4 stroužky česneku, kopr a sůl

Čočku uvaříme do měkka.Zvlášť uvaříme brambory do rozvaření a oboje scedíme. Smícháme s čočkou, přidáme nastrouhanou petržel, olej, utřený česnek a povaříme 5 minut. Podle chuti osolíme a posypeme nadrobno posekaným koprem.
[top]


Čočka s brambory a rajčaty
120 g čočky, 3 střední cibule, 4 lžíce rostl. tuku, zázvor, kmín, kurkuma, 2 velká rajčata, 2 velké brambory, 2 stroužky česneku, kardamom,1 lžička skořice, 2 lžíce vody. sůl, cukr a kayanský pepř.

Čočku namočíme přes noc, ráno vodu slijeme a čočku rozdrtíme na pastu. Jednu cibuli a zázvor zpracujeme stejně. Na rozpáleném tuku opečeme dosucha čočkovou a cibulovou pastu okořeněnou mletým kmínem, kayanským pepřem, kurkumou a solí. Hmotu přeneseme na podnos, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky cca 3cm velké. Na tuku opečeme kostičky do světle-hněda. Přidáme rajčata nakrájená na čtvrtky a pomalu pečeme cca 5 min. Pak přidáme brambory nakrájené na kostičky, sůl, cukr, lžíci vody a dusíme. Až jsou brambory skoro měkké, přidáme čočkové kostky. Nakonec smícháme v pánvičce česnek, kardamon a skořici se 2 lžičkami vody, podusíme a naklademe na pokrm.
[top]


Sambhar - čočka se zeleninou
225 g čočky, propraná , 1 lžíce kari prášku , 1 lžička kurkumy , mouka na zahuštění , 225 g růžiček květáku , 225 g bílé ředkve (mooli), oloupaná a na tenké plátky , 1 střední cibule, na tenké plátky , 2 lžičky přírodního hnědého cukru , sůl podle chuti , 4 malé rajčata, na čtvrtinky , 1 červená paprika, bez semínek a nasekaná , 3 lžíce rostlinného oleje , 1/2 lžičky hořčičných semínek , kardamové tobolky, rozdrcené , 2 stroužky česneku, rozdrcený , lístky čerstvého koriandru nebo petržele

Do velké nádoby dáme čočku koření kari, kardamon s dostatečným množstvím vody a pod pokličkou přivedeme k varu. Dusíme až je čočka měkká - asi tak 20 minut. Musíme dbát, aby měla stále dostatek vody a nevysušila se. Pak čočku rozmačkáme mačkátkem nebo dřevěnou vařečkou, přidáme mouku rozmíchanou ve vodě na zahuštění, květák, ředkev, cibuli a hnědý cukr. Přidáme tolik vody, aby směs měla konzistenci husté polévky a znovu dusíme, až je zelenina měkká asi 15 -20 minut. Ochutíme solí. Přidáme rajčata, červenou papriku, zakryjeme a udržujeme teplé. Na malé pánvičce zahřejeme olej a orestujeme zbývající koření s malým množstvím soli a s česnekem, až směs semínek začne praskat a poskakovat. Tuto oživenou směs koření navršíme na sambar a podáváme posypané lístky s čerstvého koriandru nebo petrželky.
Jeho chuť se významně zlepší po 24 hodinách odležení
[top]


Jihoindické čočkové placičky
250 g rýže , 120 g čočky , sůl , kari koření , špetka mletého zázvoru , petrželová nať , tuk na smažení
Příloha: pikantní zelenina


Propláchnutou rýži a přebranou, předem namočenou čočku uvaříme doměkka. Po uvaření obě suroviny rozmačkáme nebo prolisujeme, ochutíme solí, nasekanou petrželovou natí, špetkou mletého zázvoru a kari kořením. Dobře promícháme a z hmoty tvoříme malé placičky, které opékáme na rozpáleném tuku. Podáváme s pikantní zeleninou.
[top]


Horký kořeněný dál [foto]
225 g čočky, 1,2 l vody, 1 lžička kurkumy, 1 cm velký kousek kořene zázvoru, oloupaný a nastrouhaný, 1 rozetřený stroužek česneku, 1 lžička garam masaly, 1 lžička mletého kmínu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička semínek kmínu, sůl, pepř

Čočku omyjte a dejte ji do velké pánve společně s vodou. Přiveďte k varu a přidejte kurkumu a zázvor. Vařte na mírném ohni asi 40 minut, dokud čočka nezměkne. Přidejte česnek, garam masalu a kmín, zamíchejte a případně dokořeňte. Do půlky směsi vmíchejte řádně olivový olej a pak ji přidejte k druhé polovině. Na závěr vmíchejte semínka kmínu.
[top]


Mujaddarah [foto]
2 šálky čočky, 1/3 šálku rýže, 1 šálek nakrájené cibule, 3/4 šálku olivového oleje, 1 lžička soli

Opranou čočku namočte přes noc. Vařte v tlakovém hrnci v dostatečném množství vody 7 minut. Přidejte rýži a vařte dalších 7 minut. Cibuli osmažte na olivovém oleji dozlatova. Smíchejte čočku a rýži s cibulí a vařte bez pokličky 10 minut za občasného míchání. Dokořeňte podle chuti (sůl + pepř, červená paprika nebo indické koření apod.)
[top]


Čočka na indický způsob
470 g čočky , 3 střední cibule , olej na smažení cibulky , směs koření "Garam másala" , 4 lžíce strouhaného kokosu , sůl , 3-5 lžíc octa , 3-4 lžíce krystalového cukru
Na jíšku: , 3 lžíce oleje , 3 lžíce hladké mouky


Čočku namočíme přes noc do 1,3 litry studené vody. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájené cibule, přidáme směs koření "Garam másala" a za stálého míchání smažíme, dokud cibulka nezezlátne. Přidáme namočenou čočku (i s vodou), vmícháme strouhaný kokos a osolíme. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme čočku do změknutí (asi 15 - 20 minut). Mezitím usmažíme světlejší jíšku z oleje a hladké mouky. Když je čočka měkká, dochutíme octem a krystalovým cukrem. Zahustíme jíškou a dle chuti dosolíme. Jindy případně dochutíme lžící ostřejšího kečupu.
[top]


Brambory s cizrnou
300 g cizrny , 1,5 l vody na vaření cizrny , 600 g brambor , 2 lžičky soli
koření: 2 ks hřebíčku, 1/2 lžičky skořice, 1 lžička kurkumy, 1 lžička kari, 3 ks bobkového listu , 5 lžíc oleje , 2 lžíce citrónové šťávy


Cizrnu namočíme přes noc do vody. Potom ji uvaříme s bobkovým listem. Správně uvařená cizrna se dá snadno rozmáčknout mezi dvěma prsty. Na oleji osmahneme koření a restujeme v něm brambory do zlatova asi 5 minut, přidáme měkkou cizrnu a podlijeme vodou, která nám zbyla z jejího vaření. Osolíme a povaříme brambory do měkka. Po odstavení dochutíme citrónovou šťávou.
[top]


Cizrna s paprikou
300 g cizrny , 600 g zelené a červené papriky , rostlinný olej , 2-3 lžičky soli
koření: 1 lžička hořčičného semínka, 1/4 lžičky řeckého sena, 1 lžička koriandru, 1 lžička kurkumy


Večer namočíme cizrnu a druhý den ji uvaříme. Ve druhém hrnci osmahneme na oleji koření a restujeme v něm papriku. Po 5 minutách přidáme uvařenou cizrnu a podusíme asi 10 minut dokud paprika nezměkne.
[top]


Zapékaná zelenina v cizrnovém těstě
300 g cizrnové mouky , 300 g zeleniny: brambor, mrkev, cuketa, rajče , olej , 2 -3 lžičky soli , 1/2 kypřícího prášku (nemusí být)
koření: 1 lžička hořčičného semínka,1 lžička kumínu, 1/2 lžička řeckého sena, 1 lžička kurkumy, 1 lžička sladké papriky a 1 lžička koriandru


Zeleninu nakrájíme na kostky asi 1-2 cm. Připravíme si čóns z koření (opražíme na pánvi) a smícháme ho s cizrnovou moukou, solí a vodou. Tak vytvoříme řídké těsto, kterým zalijeme zeleninu. Tuto zeleninovou směs nalijeme na plech nebo do remosky. Pečeme na 220 °C po dobu 30-35 minut.
[top]


Jamieho kořeněná cizrna (na pizzu, do pity atd.)
6 porcí:170 g sušené cizrny, předem namočené a doměkka uvařené , špetka drceného kmínu , 1-2 sušené feferonky , 1 stroužek česneku , šťáva z 1 citrónu , sůl a čerstvě umletý pepř , olivový panenský olej

Uvařenou cizrnu důkladně rozmačkáme, přidáme rozdrcený mín a rozlučené feferonky. Potom přimícháme prolisovaný česnek a šťávu z jednoho citrónu, aby měl pokrm břink. Nakonec přidáme prolisovaný olivový olej, aby se výsledná chuť trochu zjemnila.
[top]


Egyptský Falafel
2 šálky cizrna, uvařené doměkka , 4 stroužky česneku, nakrájené , 3 lžíce másla z burských oříšku , 1 jarní cibulka, nakrájená , 1 cibule, nasekaná na kousky , 1/4 lžička drceného koriandru , 1/4 lžičky drceného římského kmínu , 1/4 lžičky cayenského pepře , 1 lžíce sójové omáčky , 1 lžíce kukuřičného nebo jiného rostlinného oleje

Cizrnu necháme přes noc namočenou, spaříme, vodu slijeme a uvaříme v neslané vodě doměkka. V mixeru připravíme z měkké cizrny pyré. Do pyré přidáme česnek, podzemnicové máslo, zelenou cibulku, cibuli, koriandr, římský kmín (cumin), cayenský pepř a sójovou omáčku a opět velmi dobře rozmixujeme na hladkou pastu. Pomocí lžíce tvarujeme z pasty kuličky, které v horkém oleji a na mírném ohni usmažíme dohněda ze všech stran. Podáváme s dip-omáčkou "chummus" v arabském chlebu, nebo s pečivem.
[top]


<<< zpět