Zelenina a ovoce jsou hlavním zdrojem vitaminů (C,A), minerálů a vlákniny a dalších důležitých látek v naší stravě Většina druhů zeleniny má jen nízký energetický obsah, takže její spotřebu nemusíme omezovat O něco větší opatrnosti je potřeba u ovoce, zejména u sladkých plodů (mají vyšší energetický obsah), který je však daleko menší než u ostatních druhů potravin



Broskvová zmrzlina
4 dobře vyzrále broskve, 120 g cukru, 1,5 dl vody, šťáva z 1 citrónu

Cukr s vodou přivedeme k do varu, povaříme 5 minut, pak vychladíme. Oloupané broskve prolisujeme nebo umixujeme, ihned vmícháme citrónovou šťávu a pak rozvařený cukr, nalijeme do misky pro výrobu ledu, vložíme do mražáku a mrazíme 2 hodiny. Pak zmrzlinu rozšleháme a opět mrazíme. Stejně můžeme připravot i zmrzlinu z melounů.
[top]


Broskve v bílém víně
4 dobře vyzrále broskve, sladké bílé víno

Omyté broskve oloupáme, nakrájíme na plátky, zalijeme vínem a necháme 5 minut proležet v chladničce. Pak je ihned podáváme. (Itálie)
[top]


Jahody ve víně
500g menších jahod, 2-3 lžíce moučkového cukru, 6 lžic sladkého bílého vína

Opláchnuté, osušené jahody vložíme do skleněné mísy, posypeme cukrem, polijeme vínem a vychladíme v ledničce asi hodinu. Pak je podáváme.
[top]


Horké banány v kokosovém mléku
2 velké banány , 1 šálek kokosového mléka , 2 lžíce cukru , 1/4 lžičky mleté skořice

Banán oloupeme a nakrájíme na sousta. Na středně velké pánvi uvedeme kokosové mléko k varu. Přisypeme cukr a skořici a za míchání rozpustíme. Přidáme kousky banánu a uvedeme znovu k varu, pak oheň zmírníme a vaříme 3 - 5 minut, až jsou banány měkké, ale ne rozbředlé. Podáváme horké a posypané skořicí. /indonéská kuchyně/
[top]


Ledové hroznové víno
kuličky hroznového vína

Omyté kuličky hroznového vína se v sáčku zmrazí a mohou sloužit k ozdobě nápojů (např. vinný střik, koktejly, limonády) nebo samostatně jako osvěžující pochoutka.
[top]


Rybízová pěna
1 kg rybízu, 6 dl vody, šťáva z půlky citrónu, 200 g moučkového cukru, 80 g jemné krupice, rybíz na ozdobu

Propláchnutý, obraný rybíz zalijeme vařící vodou a rozvaříme s cukrem. Rybíz prolisujeme do čistého katrolku, doplníme vodou na 6dl, přihřejeme, za s tálého míchání přidáme krupici a vaříme, až směs zhoustne. Pak vychladíme za občasného míchání. Studenou směs smícháme s citronovou šťávou, vyšleháme do pěny, rozdělíme do misek, ozdobíme rybízem a ihned podáváme.
[top]


Jablkový/banánový toustík
toustový chléb, rostl. máslo, jablka nebo banány nebo oboje, rozinky, skořice, cukr dle chuti

Plátky toustového chleba namažeme máslem. Vždy jeden poklademe nastrouhanými jablky (nebo banánem na kolečka), posypeme skořicí a rozinkami a pokud máme radši sladké, tak ještě trošku cukrem a přiklopíme druhým plátkem chleba. Dáme do toustovače a zapečeme.
[top]


Pampeliškový med

2 litry vody, 400 květů pampelišek, 1 1/2 kg krystal. cukru, vařit 2 hodiny, přidat šťávu ze 2 citronů a 2 kolečka citronu i s kůrou a vařit, až se utvoří sirup. ( užívá se 1 lžíce - dobré na nervy a pro spaní)
[top]


Pečená jablka
jablka, hřebíček, celá skořice, cukr, rostl. máslo

Do každého jablka zapíchneme 3 hřebíčky, vložíme je do pekáčku, přidáme cukr, skořici, máslo, lehce podlijeme a pečeme jablka do změknutí. Hotová podléváme vanilkovým krémem, připraveným ze soj. mléka a vanilkového pudinku.
[top]


Rychlý jablkový kompot
1 kg jablek, 500 ml vody, 3 kusy hřebíčku, cukr krystal, citronová šťáva

Dobře omytá, vykrájená a na čtvrtky dělená jablka vložíme do kastrolu, zalijeme vodou s cukrem a hřebíčkem a krátce asi 10 minut povaříme. Přitom dbáme, aby se nerozvařila a příliš nezměkla. Kompot uložíme v chladničce a podáváme k různým pokrmům. Při podávání jej podle chuti zakapeme citronem.
[top]


Banány v karamelu
4 banány, 8 lžic práškového cukru, trocha rumu na flambování nebo skořice na posypání

Z cukru uděláme karamel. Jakmile nabude rezavé bravy, přidáme oloupané banány a asi 5 minut je na mírném ohni opékáme a obracíme. Podáváme teplé. Před servírováním je lze oflambovat nebo posypat trochou skořice.
[top]


Banány na pomerančích
4 banány, 8 lžic pomerančové šťávy, 4 lžičky citronové šťávy

Oloupané banány podélně překrojíme, vložíme do zapékací misky a přelijeme směsí pomerančové a citronové šťávy. V předehřáté troubě zapékáme asi 10min.
[top]


Smažené banány
4 pevné banány, moučkový cukr na obalení, 2 lžíce citronové šťávy, tuk na pečení.

Oloupané banány nakrájíme na šikmé dlouhé plátky, pokapeme citronovou šťávou, obalíme v cukru a opečeme po obou stranách na rozehřátém tuku. Hned podáváme.
[top]


Domácí chalva
500g cukru, 200g rostl. másla, 4 lžíce mouky, cukr moučka, skořicový cukr.

Do hrnce dáme máslo, zahřejeme, přidáme mouku a uděláme hustou záprašku. Stále mícháme, dokud nezrůžoví. Do druhého hrnce dáme cukr, asi 1/2 l vody a vaříme, dokud se nevytvoří řídký sirup. Sirup přidáme postupně k záprašce a mícháme, dokud nezhoustne a nezačne se oddělovat od okraje hrnce. Necháme vystydnout a lžící vybíráme kuličky na talíř a obalujeme ve skořicovém cukru. (balkánský recept)
[top]


Borůvkové a mandlové pražené müsli
3 šálky ovesných vloček, , opražené mandle , sezamová semínka , slunečnicová jádra , kokosové šupinky , 2 lžíce oleje , 1/2 šálku jablečné šťávy

Na plech nasypeme tři šálky ovesných vloček , do toho přidáme již opražené mandle, aby se při druhém pražení nespálili, pak sezamová semínka a slunečnicová jádra a kokos. Promícháme s troškou oleje, aby musli po upražení křupalo. Nakonec přidáme ještě jablečnou šťávu. Ta nám směs osladí místo cukru. Vše promícháme a dáme asi na půl hodiny do trouby vyhřáté na 180°C. Ale každých zhruba 10 minut musíme promíchat., protože jinak se vločky na okrajích začnou připékat. Müsli pak vyjmeme z trouby a necháme tak 10 až 15 minut ochladit: Pak do něho přidáme sušené borůvky. Můžeme se také použít rozinky, ale pokud máme borůvky, je to dobrá změna. Promícháme. Müsli vydrží i několik týdnů, i měsíc, ale to už není tak křupavé.
[top]


Kandovaná pomerančová kůra
cukr 500 g , sůl , pomerančová kůra 500 g

Omyjeme pomeranče a oloupeme z nich kůru. Pokrájíme ji na malé čtverečky, nebo ozdobné tvary, zalijeme studenou vodou a necháme do druhého dne.
Druhý den vodu slijeme, nalijeme čistou a necháme opět do druhého dne. Další den přidáme do čisté vody sůl a kůru v této osolené vodě vaříme do měkka asi 20 minut.
Cukr zkropený vodou svaříme, až perlí, vložíme do něj uvařenou kůru a vaříme dál, až se cukr táhne. Jednotlivé kousky kůry pak vybíráme jehlicí nebo špejlí, obalujeme v hrubém krystalovém cukru, rozložíme na plochou misku a 2 až 3 dny sušíme na teplém a čistém místě.
[top]


Jahelná kaše sladká
1/2 hrnku jáhel, 1 jablko, 1-2 lžičky sladícího sirupu, rozinky, skořice

Jáhly dvakrát spaříme vařící vodou, zalijeme vařící vodou asi do dvojnásobné výše jahel. Přivedeme k varu a zvolna vaříme, mícháme. Ke konci varu přidáme nastrouhané jablko, můžeme osladit sirupem, přidáme dle chuti skořici, rozinky, ořechy. Kaše je výborná teplá snídaně, ale je dobrá i studená na přesnídávku.
Při bolestech žaludku, např. vředech žaludek pohladí, pak doporučuji k snídani každý den, jen možná vynechat skořici, ta dráždí žlučník.
[top]


Jáhlový krém
1/2 hr jáhel, 4 velká jablka, 1 1/2-2 hrnky vody, sladký sirup, špetka skořice

Spařené jáhly rozvaříme. Jablka oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky, zalijeme 2 hr vody, osladíme, přidáme skořici a krátce povaříme (2-3 min) Necháme trochu zchladnout. Potom jablka rozmixujeme s jáhlami na hladký krém. Podáváme teplé i studené.
[top]


Jáhlový nákyp

Nejdříve jáhly 3x spaříme a potom vaříme asi 1/2 hodiny (dle množství), aby nebyly rozvařené. Na vymazaný plech dáme vrstvu uvařených jáhlí a na ně vrstvu postrouhaných jablek smíchaných s přírodním cukrem, rozinkami, ořechy a posypeme skořicí. Horní vrstvu utvoříme zbytkem uvařených jáhlí. Pečeme asi 1/2 hodiny při teplotě 150-170°C.
[top]


Ovesná kaše
V jednom litru osolené vody vaříme 15 dkg vloček asi po dobu 25 minut. Můžeme ochutit sirupem, zavařeninou, čerstvým ovocem, skořicí, hrozinkami, a pokud nemáme zrovna chuť na sladké, můžeme vločky posypat osmaženou cibulkou.
[top]


Chuťovka z ovesných vloček
Velmi jednoduchá a rychlá příprava – lehce opražíme ovesné vločky společně s lískovými oříšky
[top]


Sladké vločky
Vločky uvaříme s hrozinkami a sušenými švestkami a posypeme kokosem.
[top]


<<< zpět