Pohanka je nutričně a dieteticky hodnotná, lehce stravitelná, s obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů. Má příznivý vliv na cévní systém, játra a trávicí ústrojí, především díky rutinu, který zvyšuje pružnost krevních kapilár, reguluje vysoký krevní tlak.

Jáhly: vyloupaná žlutá zrnka prosa jsou nazývána jáhly. Mají nejen vysoký obsah minerálů, ale i vlákniny. Vysokým podílem křemíku podporují zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů. Proto se doporučuje každé ráno žvýkat jednu kávovou lžičku syrového prosa a zapít ho vodou nebo čajem. Jáhly jsou bezlepkové a tudíž ideální pro bezlepkovou dietu; vhodné jsou také pro alergiky. Při vaření jáhly nevytvářejí sliz, proto se doporučují všem, kteří trpí zahleněním dýchacích cest. Při oslabení vaziva a kožních onemocněních se rovněž osvědčila dieta z jáhel. Lze jimi také posílit ledviny a příznivě působí na oči. Jáhly jsou velmi syté a výživné, proto pokrmy z nich jsou vhodné pro rekonvalescenty a těžce pracující osoby. Působí na zlepšení metabolismu, pomáhají při vyčerpání a pro velký obsah železa se doporučují pro nemocné chudokrevností. Mají blahodárný vliv na žaludek, slinivku břišní a slezinu. Důležitý je obsah minerálních látek, zvláště pak draslíku, hořčíku, železa, zinku, fosforu a mědi. Z vitamínů jsou to především vitamíny skupiny B. V jáhlech se nachází dostatek bílkovin a také tuku.

Ovesné vločky jsou ceněny především pro svůj obsah bílkovin, tuků, minerálních látek, vitaminů skupiny B, vápník, železo, fosfor a lecitin. Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Skládají se přibližně ze 66,5 % sacharidů, 14,4 % bílkovin a 6,8 % tuku . Oves je vhodný pro celkové posílení organismu, při rekonvalescenci. Účinně snižuje hladinu cholesterolu.
Lecitin, který ovesné vločky obsahují, je důležitý pro výživu nervů. Oves je bohatým zdrojem vlákniny, díky čemuž pomáhá předcházet zácpě a udržuje správnou činnost tlustého střeva. Zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob a infarktu, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, posiluje organismus při vyčerpání a únavě. Je výbornou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr.



Základní recept na přípravu pohanky
Pohanka, rostl. máslo, sůl, příp. zelenina

2,5 hrnku vody uvedeme do varu a přidáme hrnek spařené pohanky. Necháme 5min. vařit na prudkém ohni bez pokličky, pak oheň stáhneme na minimum a doprostřed pohanky dáme polévkovou lžíci rostlinného másla. Přikryjeme pokličkou a necháme 20-30 minut dojít na tomto mírném ohni. Podáváme buď na sladko (např. s džemem) nebo se zeleninovým salátem:
- rajče, okurka, příp. žlutý meloun, trocha olivového oleje, kopru, octa cukru, soli
- ledový salát, ocet, olivový olej, kopr, bazalka, příp. kiwi
[top]


Základní recept na přípravu pohanky II
Pohanka, sůl, olivový olej

Pohanku spaříme vroucí vodou. Dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby na prst pohanku převyšovala. Uvedeme do varu a vaříme pod pokličkou 5 minut, odstavíme a necháme dojít (můžeme dát hrnec i do peřin, pak zůstane pohanka dlouho teplá). Hotovou pohanku osolíme, servírujeme na talíř a přelijeme lžičkou olivového oleje.

Další úprava:
- na kostičky nakrájenou osmaženou cibuli vmícháme do pohanky a společně prohřejeme
- na rozpáleném oleji osmahneme rozetřený česnek, i s tukem zalijeme pohanku -
[top]


Pohanková sekaná
3š uvařené pohanky, 2š okary ( pokud nemáte okaru, použijte uvařené kroupy, nebo čočku, vločky,jáhly - prostě cokoliv), 2Llněných semínek, 1/2š teplé vody, 2 středně velké pokrájené cibule, 5L pol. mouky, 5L celozrnnné mouky, 5 stroužků protlačeného česneku, 2L solčanky( Vegeta bez glutamanu), 1/2-1L soli, 1/2l oregana, 1l majoránky, 2 L oleje, olej na vymaštění plechu, mouka na vysypání plechu

Lněné semínko namoč v 1/2 š vody a nechej stát 15 minut (Lněné semínko vodu trošinku vsákne a malinko nabyde. Ale hlaví fígl je v tom že se jakoby potáhne malinko slizema bude v pokrmu fungovat jako bílek.) Potom dobře rozmíchej s ostatními surovinami a hmotu rozetři na vymaštěném a vysypaném plechu na plát vysoký 2 cm. Upeč v polovyhřáté troubě ( asi 30 - 40 minut)
Doporučená příloha: Rajská omáčka a brambory ( vařené v šupce)
[top]


Rajská pohanka
pohankové kroupy, 2 cibule, 1 rajský protlak, kečup, olej, 3 stroužky česneku, 1 vetší červená paprika, vývar zeleninový, vegeta, černý pepř

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rajský protlak, trochu kečupu, na nudličky nakrájenou papriku, osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Pak přidáme pohanku, všechno dobře promícháme, podle potřeby ješte dochutíme kečupem nebo kořením.
[top]


Pohankové karbanátky s houbami
pohanka - jeden balíček ( může být i neloupaná ), krupička dětská - 3 lžíce, houby - 200 g, strouhanka - dle potřeby, sůl, pepř, česnek, majoránka, olej na smažení,

Pohanku propláchneme horkou vodou ( asi 5x ), uvaříme do měkka. Do uvařené pohanky za mírného varu přisypeme dětskou krupičku a šlehací metlou promícháme. Necháme vychladnout. Drobně nakrájené houby podusíme až se voda vysmahne. Do hmoty zapracujeme podušené houby, česnek, majoránku, sůl, pepř a strouhanku tak, aby vzniklo tužší těsto. Na horkém teflonovém lívanečníku, nebo pánvi pečeme placičky, jako karbanátky. Podáváme jako hlavní jídlo, nebo pohoštění se zeleninovým salátem.
[top]


Špenátová pohanka
uvařené pohankové kroupy, 2 cibule, 1 mražený špenát, 4 stroužky česneku, 350 g zeleného hrášku, 1 zelená paprika, zeleninový vývar, olej, černý pepř

Na oleji osmahneme cibuli, přidáme špenát, podle potřeby podlijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme hrášek, nakrájenou papriku, protlačený česnek, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme pohanku, dobře promícháme, podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
[top]


Zeleninové rizoto s houbami
250 g loupaných pohankových krup, 450 ml vody (zel./houbového vývaru), olej, 1 větší cibule, sušené houby (nebo 250 g čerstvých žampionů), 2 stroužky česneku, 250 g čerstvé (mražené) míchané zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice, paprika), bylinková sůl, sojová omáčka, petrželka, sůl, pepř

Pohanku umyjeme studenou vodou, zalijeme vodou (vývarem), přidáme 1 lžíci oleje, příp. sůl, pomalu uvedeme do varu a za občasného míchání vaříme 3 - 4 minuty. Odstavíme z ohně, přikryjeme poklicí, necháme vychladnout (zabalené v dece, na sporáku, v teplé troubě; je dobré připravit si pohanku několik hodin dopředu, příp. již večer předtím, protože potřebuje více času aby nabobtnala, čehož nedosáhneme ani prodlužováním varu). Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme předem namočené sušené houby, nebo na plátky nakrájené žampiony, opepříme, podlijeme trochou vody (vývaru) a mírně podusíme. Přidáme zeleninu, česnek a společne vaříme až jsou zelenina i houby měkké. Pak přidáme trochu sojové omáčky, bylinkové soli, pepř, zamícháme vychlazené kroupy a nakrájenou čerstvou petrželku. Společně všechno necháme na mírném sporáku dobře prohřát, případně ještě dochutíme. Podáváme se strouhaným tofu a polité kečupem. Mužeme rovněž zapéct v troubě. Jako příloha je vhodná sterilovaná okurka nebo salát z čerstvé zeleniny.
[top]


Základní recept na přípravu jáhel
Jáhly, sůl.

Přebrané, oprané a spařené jáhly zalijeme dvojnásobným množstvím mírně osolené vody, přikryjeme a vaříme asi 10min., aniž odklápíme pokličku. Dalších 10min. vaříme jáhly velmi zvolna, odstavíme je pak a necháme ještě pod pokličkou asi 1hodinu dojít (v utěrce, v dece, v teplé troubě). Na porci samostatného pokrmu pro jednu osobu počítáme asi 75-100g syrových jáhel. Jáhly používáme co nejčerstvější, postupem času údajně velmi ztácejí na chuti.
[top]


Slaný jáhlový koláč
2 hrnky jáhel, 2 mrkve, 2 cibule, 1/2 menší hlávky zelí, sůl

Cibuli dusíme chviličku s šálkem vody, přidáme jemně nakrájené zelí a opět dusíme, ale bez pokličky. Když voda zmizí, přidáme oprané a spařené jáhly a další přísady. Dusíme pod pokličkou, dokud nejsou jáhly měkké. Necháme stát v teple. Nakonec omastíme.
[top]


Jáhly se zelím
1 větší cibule, 1/2 střední hlávky zelí, 1/4 l jáhel, 1/2 l vody, 2 rajčata nebo 4 lžícerajského protlaku, 1-3 stroužky česneku, trocha zázvoru, sůl, olej, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička kmínu.

Cibuli dusíme chviličku s šálkem vody, přidáme jemně nakrájené zelí a opět dusíme, ale bez pokličky. Když voda zmizí, přidáme oprané a spařené jáhly a další přísady. Dusíme pod pokličkou, dokud nejsou jáhly měkké. Necháme stát v teple. Nakonec omastíme.
[top]


Placičky z jáhel
Uvařené jáhly, osmažená krájená cibulka, trochu jemně nastrouhané mrkve, nasekané čerstvé bylinky, sůl, olej a namočené ovesné vločky.

Všechny přísady, kromě ovesných vloček, smícháme tak, aby hmota byla pevná. Namočené ovesné vločky přidáváme jen v minimálním množství, aby se hmota dobře spojila (můžeme nechat uležet asi hodinuú. Mokrýma rukama tvarujeme placičky, které smažíme na oleji.
[top]


Pomazánka z jáhel
2 díly uvařené jáhlové kaše, 1díl rostlinného másla, sůl
(+ např.najemno pokrájená cibule, pórek, pažitka, nastrouhaná mrkev)


Do uvařené a rozšťouchané (nebo rozmixované) jáhlové kaše zamícháme máslo a osolíme. Máslo lze vynechat a zcela nahradit zeleninou.
[top]


Jáhly s dušenou mrkví
1 hrnek jáhel, 5 mrkví, 1 cibule, petrželová nať, olej, bazalka, sůl

Jáhly několikrát spaříme horkou vodou a pečlivě vodu scedíme (jinak budou hořké). Na jeden díl jáhel dáme 2 díly studené vody, osolíme a na mírném ohni necháme vodu vyvařit. Jáhly nemícháme a dáme je na 15-20 minut do peřin. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme na tenká kolečka nakrájenou mrkev, lehce podlijeme vodou a dusíme několik minut do měkka. Smícháme s hotovými jáhlami, okořeníme bazalkou a nasekanou petrželovou natí. Takto můžeme připravovat jáhly (rýži, pohanku) s jakoukoliv zeleninou nebo směsí zeleninu, zeleninu krátce orestujeme nebo ji podlijeme malým množství vody a krátce dusíme:
# mrkev, hrášek, kedlubna
# cibule, zelí
# mrkev, květák, růžičková kapusta
# mrkev, pórek, hrášek
# květák, brokolice
[top]


Jáhly v zelenině
250 g jáhel, 1 hrst zeleného hrášku, 3 mladé karotky, 1 fenykl, 1 hrst naklíčeného obilí, 1 velká cibule, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce sekaných mandlí, 1 lžička kari, 2 lžíce oleje, 1 oříšek rostl. másla, sůl, pepř

Všechnu zeleninu umyjeme a oloupeme. Nakrájíme cibuli, fenykl a karotku. Rozinky vložíme do misky s horkou vodou. V hrnci zvolna na oleji smažíme cibuli, potom přidáme okapané rozinky a sekané mandle. Za občasného míchání smažíme dozlatova. Přidáme jáhly a případně kari. Podlijeme horkou vodou a dusíme 15-20 minut. Ostatní zeleninu vaříme po dobu 5 minut v horké osolené vodě. Potom ji přecedíme, necháme okapat a podusíme na másle. Hotové jáhly smícháme s podušenou zeleninou. Vše osolíme, opepříme. Podáváme s naklíčeným obilím.
[top]


Jáhly s rozinkami a arašídy
250 ml zeleninového vývaru (z kostky), 250 g jáhel, 4 mrkve, 2 bělené řapikové celery, 50 g rozinek, 2 lžíce oleje, 2 lžíce rostl. másla (oliv. oleje), 100 g nesolených arašídů, sůl, pepř

1. Zeleninový vývar uvedeme do varu. Jáhly dáme do mísy a zalijeme vývarem. Necháme bobtnat asi 15 min. Poté je promícháme vidličkou. aby byly sypké.
2. Mezitim oloupeme mrkev a nakrájíme ji šikmo na plátky. Celer očistíme, nať odřízneme, řapíky nakrájíme na sousta. Rozinky namočíme do trochy vody.
3. V pánvi rozehřejeme olej a mrkev s celerem na něm osmahneme. Rozinky necháme okapat.
4. Jáhly za stálého míchání opečeme na rozehřátém másle. Po 5 min. vmícháme zeleninu, rozinky a arašídy. Výrazně osolíme a opepříme. Na talířích ozdobíme celerovou natí.
[top]


Jahelná kaše sladká
1/2 hrnku jáhel, 1 jablko, 1-2 lžičky sladícího sirupu, rozinky, skořice

Jáhly dvakrát spaříme vařící vodou, zalijeme vařící vodou asi do dvojnásobné výše jahel. Přivedeme k varu a zvolna vaříme, mícháme. Ke konci varu přidáme nastrouhané jablko, můžeme osladit sirupem, přidáme dle chuti skořici, rozinky, ořechy. Kaše je výborná teplá snídaně, ale je dobrá i studená na přesnídávku.
Při bolestech žaludku, např. vředech žaludek pohladí, pak doporučuji k snídani každý den, jen možná vynechat skořici, ta dráždí žlučník.
[top]


Jáhlový krém
1/2 hr jáhel, 4 velká jablka, 1 1/2-2 hrnky vody, sladký sirup, špetka skořice

Spařené jáhly rozvaříme. Jablka oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky, zalijeme 2 hr vody, osladíme, přidáme skořici a krátce povaříme (2-3 min) Necháme trochu zchladnout. Potom jablka rozmixujeme s jáhlami na hladký krém. Podáváme teplé i studené.
[top]


Jáhlový nákyp

Nejdříve jáhly 3x spaříme a potom vaříme asi 1/2 hodiny (dle množství), aby nebyly rozvařené. Na vymazaný plech dáme vrstvu uvařených jáhlí a na ně vrstvu postrouhaných jablek smíchaných s přírodním cukrem, rozinkami, ořechy a posypeme skořicí. Horní vrstvu utvoříme zbytkem uvařených jáhlí. Pečeme asi 1/2 hodiny při teplotě 150-170°C.
[top]


Citrónové cukiny
2 dl jáhel (slovensky pšena), 2 menšie cukiny, 2 cibule, citron, 2-3 strúčiky cesnaku, sůl, olej, mletý zázvor, pepř

Začneme tým, že si pripravíme pšeno (po česky jáhly) - cca 1 dl (zarovnaná polievková naberačka) suchého pšena na osobu, treba zlahka opražiť na lyžičke oleja, až kým nezačne voňať a potom zaliať dvojnásobným objemom horúcej vody, osoliť, prikryť, stiahnuť plameň na minimum a variť, kým všetka voda nevsiakne - cca 20 minút. Potom to odstavíme a necháme ešte chvílku prikryté odpočívať. Zatial cibulu posekáme nahrubo. Z cukiny, ak už má semienka, vydlabeme tú semienkovú časť v strede a pokrájame na "štvrťkolieska", cesnak na plátky. Na panvicu dáme rozpáliť trochu oleja, cibulu na ňom opražíme do sklovita, prihodíme cesnak, zaprášime trochou mletého zázvoru a čierneho korenia, trocha pomiešame a pridáme kúsky cukiny. Opatrne občas premiešame a necháme pražiť. Potom osolíme, štedro zakápneme sójovou omáčkou a necháme ešte chvílku podusiť - cukiny ale musia zostať krehké, takže to nepreháňame. Po odstavení z ohňa to hojne zakvapkáme citrénovou šťavou (na každú cukinu rátame aspoň pol citróna). Záver - na tanier navrstvíme pripravené pšeno, naňho príde cukinová zmeska a prípadne ešte posypeme nahrubo posekanými lieskovými orieškami.
Poznámka pod záver: namiesto pšena môže byť aj vhodne pripravený kuskus alebo ryža.
[top]


Brambory s jáhly a hráškovými lusky
300 g mladých sladkých hráškových lusků, sůl, 2 mrkve, 1 cibule, 2 lžíce rostl. másla, 100 g jáhel, 400 g raných brambor vařených den předem, pepř, po snítce bazalky, rozmarýnu , petrželky na ozdobu

1. Z omytých lusků odštípneme oba konce, odstraníme vlákna a vaříme 5 min. pod bodem varu v osolené vodě. Scedíme, zchladíme a dáme okapat.
2. Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na silné plátky. Cibuli drobně nasekáme a zpěníme na rozehřátém másle. Přidáme lusky a mrkev a opékáme 5 min.
3. Přivedeme k varu 100 ml vody, odstavíme, vsypeme jáhly a necháme 10 min. stát. Poté je nakypříme vidličkou. Brambory a jáhly přidáme k mrkvi a společně propékáme 5 min. Osolíme a opepříme. Nasekáme omytou a osušenou bazalku a rozmarýn. Brambory posypeme bylinkami a ozdobíme petrželkou.
[top]


Ovesná kaše
V jednom litru osolené vody vaříme 15 dkg vloček asi po dobu 25 minut. Můžeme ochutit sirupem, zavařeninou, čerstvým ovocem, skořicí, hrozinkami, a pokud nemáme zrovna chuť na sladké, můžeme vločky posypat osmaženou cibulkou.
[top]


Ovesné placičky na tisíc způsobů
Ovesné vločky, voda, sůl + co dům dá

Nasypeme vločky (nejlépe jemné s klíčky) do misky, zalijeme vodou a promícháme, aby provlhly na kaši. Zakryjeme a necháme asi 1/2 až hodinu odpočinout, aby vločky nasákly vodu. Osolíme. Do této hmoty pak můžeme přidat cokoli. Např.:
- nastrouhanou mrkev, hrášek, vařený a rozmačkaný květák/ brokolici...
- majoránku, rozmačkaný česnek
- indické koření, rozinky...
Vše dobře promícháme (můžeme přidat hladkou mouku na zahuštění) a na rozpáleném oleji smažíme placičky. Necháme je okapat na ubrouscích.
[top]


Kapustové karbanátky s ovesnými vločkami
1 menší kapusta, 150 g ovesných vloček, 3 stroužky česneku, 1 malá cibule, 50 g celozrnné špaldové mouky, strouhanka na zahuštění a obalení, sůl, kmín, bazalka, majoránka, olej na smažení.

Kapustu uvaříme v osolené vodě s kmínem do měkka a jemně rozsekáme nožem. V malém množství kapustového vývaru uvaříme vločky s moukou na hustší kaši. Poté smícháme s posekanou kapustou. Přidáme utřený česnek, na oleji usmaženou cibulku, sůl, koření a podle potřeby zahustíme strouhankou. Lžící tvoříme karbanátky, které obalíme v mouce a smažíme na oleji do zlatova. Podáváme s bramborem a řepným salátem.
[top]


Houbové ovesné bramboráčky
50 g mrkve, 50 g petržele, 50 g kapusty, 1 cibule, 50 g sušených hub, 200 g ovesných vloček, 1/2 l vody, sůl, majoránka, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci petrželky, olej

Nejdříve si připravíme hustou ovesnou kaši (necháme chvíli uležet). Sušené houby chvíli namočíme do vlažné vody a pak je cca 10 minut povaříme. Na lžíci oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme další zeleninu a společně udusíme do měkka. Ovesnou kaši smícháme se zeleninou, vařenými houbami, přidáme sůl, petrželku, česnek a vytvarujeme placičky (s průměrem 5-6 cm). Opékáme je na oleji po obou stranách. Podáváme jako samostatný pokrm s kysaným zelím, nebo salátem z čerstvé zeleniny.
[top]


Sladké ovesné placičky
2 hrnky ovesných vloček, hrnek celozrnné mouky špaldové, trochu spařených rozinek, kávovou lžičku skořice, špetku soli a trochu oleje.

Ze jmenovaných ingrediencí utvoříme směs, kterou zalijeme asi 2 hrnky vody a necháme nejméně hodinu odležet. Pak tvoříme menší či větší placičky, které pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě. Po upečení je potřeme třeba povidly, ozdobíme lžičkou jogurtu či zakysané smetany …. Zmíněné placičky jsou chutným zákuskem i praktickým jídlem na cestu či do zaměstnání.
[top]


Chuťovka z ovesných vloček
Velmi jednoduchá a rychlá příprava – lehce opražíme ovesné vločky společně s lískovými oříšky
[top]


Ovesné vločky s kmínem
Kmín zamícháme do ovesných vloček, přidáme vodu a necháme odležet přes noc. Ráno pak uvaříme obvyklým způsobem.
[top]


Sladké vločky
Vločky uvaříme s hrozinkami a sušenými švestkami a posypeme kokosem.
[top]


Pochoutka
Lehce opražené vločky smícháme s oříšky, mandlemi, sezamovými semínky a sójou a pojídáme k vínu.
[top]


Ovesné kuličky
150 g rostl. másla (rostlinného tuku), 100-120 g cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g ovesných vloček, 3 lžíce kakaa (nebo inst. kávu, vanilku apod.)

Všechny uvedené přísady smícháme, dobře vypracujeme a ve dlaních tvoříme malé kuličky. Jednu polovinu kuliček obalujeme v kokosu, druhou v sezamových semínkách (nebo v mletých vlašských ořechách). Klademe je do papírových košíčků a necháme ve chladu ztuhnout.
[top]


Ovesné sušenky
150 g ovesných vloček, 200 ml vody, 150 g cukru, 240 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička soli

Ovesné vločky zalijeme vodou. Po chvíli přidáme ostatní přísady a zpracujeme na těsto, které vyválíme a popícháme vidličkou. Formičkou vykrajujeme kolečka, která pečeme v horké troubě (cca 10 minut).
[top]


<<< zpět